Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ελαιόλαδο-Επιτραπέζιες Ελιές

Μετά τις αυξήσεις των τελευταίων τριών μηνών, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι τιμές ελαιολάδου διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.


Πρόκειται για ένα πραγματικό φρενάρισμα τιμών ή είναι απλώς περιστασιακό επειδή τις προηγούμενες ημέρες οι εμφιαλωτές πήραν μια ανάσα και γέμισαν τις δεξαμενές τους, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η παραγωγή και κυρίως η πορεία των τιμών τη νέα περίοδο;
Σε γενικές γραμμές, οι ραφιναρίες και τα εμφιαλωτήρια έχουν περιοριστεί στην επεξεργασία των ελαιολάδων που είχαν αγοράσει τις προηγούμενες εβδομάδες, γιαυτό δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για νέες διαπραγματεύσεις αγορών στις τρέχουσες τιμές. Αλλά ούτε και η προσφορά, από πλευράς ελαιοτριβέων, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί νέες πωλήσεις με τιμές κατώτερες της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου.
Απομένουν  λίγες εβδομάδες μέχρι την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου και η έλλειψη βροχοπτώσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για την εκτίμηση της παραγωγής και την πιθανή άνοδο των τιμών.
 Ξεκίνησαν καλά οι επιτραπέζιες ελιές

Ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή της φρέσκιας επιτραπέζιας ελιάς σε κάποιες περιοχές της Σεβίλλης. Οι εκτιμήσεις μιλούν για εγχώρια παραγωγή περί τους 531 χιλ. τόνους, χαμηλότερη κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι (573 χιλ. τόνοι), γιαυτό και οι πρώτες πωλήσεις δείχνουν κάποια μικρή άνοδο τιμών.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της ποικιλίας gordal, οι τιμές κυμαίνονται στο 1 ευρώ/κιλό, ενώ στην περίπτωση της manzanilla, της οποίας η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, μιλάμε ήδη για τιμές που κυμαίνονται στα 0,50 ευρώ/κιλό.
Πιο περίπλοκη φαίνεται η κατάσταση της ποικιλίας hojiblanca, η συγκομιδή της οποίας θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα και θα επηρεαστεί έντονα από την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου. Η ποικιλία hojiblanca προορίζεται και για λάδι και για επιτραπέζια ελιά, και γι αυτό αν οι τιμές ελαιολάδου κινηθούν ανοδικά τότε θα δούμε πολλούς αγρότες να στέλνουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία. Η κίνηση αυτή αναμφίβολα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά επιτραπέζιας ελιάς, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης της συγκεκριμένης ποικιλίας από την πλευρά της βιομηχανίας μεταποίησης και που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει την χαμηλή παραγωγή της manzanilla.
Για να αποφευχθεί αυτό οι αγρότες εκτιμούν ότι οι τιμές θα πρέπει να κυμανθούν στα 0,50 ευρώ/κιλό αντί των 0,36 που εισέπραξαναν την περασμένη χρονιά.