Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Παραγωγοί Σταφίδας Μεσσηνίας




Από μέτρια έως κακή είναι η φετινή χρονιά για τη σταφίδα στη Μεσσηνία. Η παραγωγή είναι μειωμένη και έχουν γίνει αρκετές ζημιές από τον περονόσπορο και τη θειαφασθένεια. Για την παραγωγή που σώθηκε, το κόστος ανέβηκε υπερβολικά, καθώς χρειάστηκαν πολλά ραντίσματα. Οι παραγωγοί τονίζουν πως η τιμή πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, στο 1,25 ευρώ το κιλό η μακιναρισμένη και στο 1,20 η αμακινάριστη.

Την κατάσταση αυτή μετέφεραν παραγωγοί που μίλησαν στην «Ε».
Ο Παναγιώτης Λάππας από το Χανδρινού ανέφερε ότι «είναι μια μέτρια χρονιά» και παρατήρησε: «Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα, λόγω του καιρού. Εγιναν αρκετές ζημιές. Κρατήσαμε τις σταφίδες με πολλά έξοδα, με πολλούς ψεκασμούς, μέχρι και 10». Επεσήμανε πως «λόγω του υπέρογκου κόστους της καλλιέργειας και το 1,25 ευρώ δεν είναι καμιά ιδιαίτερη τιμή, χαμηλή είναι. Και με τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης που έρχεται, θα έχουμε πρόβλημα».
Ο Πάνος Παγάνης από τους Γαργαλιάνους είπε ότι «είναι μειωμένη η παραγωγή, αλλά άριστη η ποιότητα» και πρόσθεσε πως «η βροχή της Τρίτης δε θα επηρεάσει, καθώς τα περισσότερα κτήματα έχουν φύγει».
Οσον αφορά την τιμή, παρατήρησε «τουλάχιστον να έχουμε την περσινή. Φέτος αυξήθηκε το κοστολόγιο για να σωθεί η παραγωγή, με τα πολλά ραντίσματα που κάναμε. ενώ έχουμε και τη μείωση της επιδότησης». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εγώ έβγαλα μικρότερο μεροκάματο από τους εργάτες που έχω. Με μια τέτοια χρονιά σαν τη φετινή, δεν ξέρω αν θα ξανακαλλιεργήσω». Τόνισε πως «φταίνε όλοι για τη σταφίδα. Επρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΣΚΟΣ – τυποποιητές) να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουν μια στρατηγική για το προϊόν».
Ο Νίκος Γ. Αλεβίζος από τη Λευκοχώρα ανέφερε ότι «σε γενικές γραμμές είναι καλά», αλλά επεσήμανε: «Ορισμένοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές. Εμείς για να σώσουμε το προϊόν, κάναμε αρκετά ραντίσματα και για τον περονόσπορο και για τη θειαφασθένεια. Από τιμή δεν ακούγεται τίποτα. Να μείνει τουλάχιστον η περσινή».
Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος μας ενημέρωσε ότι έχει πάθει ζημιές και από περονόσπορο και από θειαφασθένεια και παρατήρησε πως «σε σχέση με πέρσι είναι χειρότερα τα πράγματα. Είναι δύσκολη καλλιέργεια η σταφίδα».

Ο Δημήτρης Χρ. Αλεβίζος παρατήρησε ότι «η ζημιά είναι στο 60%, είναι κακή χρονιά για τη σταφίδα» και σημείωσε: «Εχει πολλά έξοδα η καλλιέργεια, δε βγαίνουμε. Να περάσει επιτροπή για να πάρουμε αποζημιώσεις. Να πουν τιμή, να δούμε τι θα κάνουμε. Τουλάχιστον να μείνει όσο ήταν, να βγάλουμε τις ζημιές. Με 70 και 80 λεπτά που διαδίδουν για την τιμή, πάμε για ξεκώλωμα. Και έχουμε βάλει και καινούργια φυτά, για να βελτιώσουμε την παραγωγή μας»